Sider

onsdag 14. september 2011

Heimskringla

Heimskringla er sagaene som er skrevet om de norske kongene. Snorre Sturlason var en islandsk høvding, forfatter og skald. Det var han som skrev Heimskringla. Snorre ble oppfostret hos sin fosterfar, Jón Loftsson, som var datidens fremste høvding og var veldig klok. Snorre var ikke veldig populær blant sine fiender, Håkon Håkonsson var en av dem. En høstnatt i 1241 ble han oppsøkt av Håkons allierte på Island, og Snorre ble funnet i gjemmestedet sitt i kjelleren på Reykholt (hvor han bodde). Der ble han hogd ned og døde.


Snorre var en av Islands rikeste og mektigste menn i hans tid. Han brukte sine 3 døtre på å skaffe seg makt ved å gifte dem bort til rike menn, og han fikk dermed en mer sikker makt. 
Som sagt tidligere var det Snorre som samlet sammen (og tildels skrev ned de muntlige) sagaene til Heimskringla. Man kan jo da tenke at han var over middels interessert i norske konger. Heimskringla har betydd mye for den norske nasjonalfølelsen, og den har vært med å forme og definere Norge som en nasjon. 

Heimskringla blir ofte kalt bare Snorres kongesagaer eller bare Snorre.
Denne samlingen begynner først med opprinnelsen i Ynglingesaga, verdens begynnelse. 





Utover i sagaene kommer de norske kongene fram fra begynnelsen av 900-tallet, med blant annet Harald Hårfagre og helt til slutten av Hårfagre-ætten som slutter med slaget på Re i 1177. Dette er det siste som skjer i Heimskringla. 
Denne hendelsen har en slags minnemarkering hvert år på Re, der de gjenskaper dette slaget. I 2009 ble slaget på Re som var i 1163 gjenskapt, da Erling Skakke utfordret Sigurd Jarl til kamp om tronen. 










http://www.gov.im/mnh/heritage/countryside/sound/Image.gov?id=4528
http://no.wikipedia.org/wiki/Heimskringla
http://no.wikipedia.org/wiki/Snorre_Sturlason
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/vestfold/1.6447271

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar